RECEPTY


Losos s tymiánem a citronovým pestem

Na rybu se výborně hodí tymiánová esence v olivovém oleji a pesto z bylinek s citronem k tomu, to je harmonie.

Lososa dělám na páře, jen ho opláchnu, posolím a potřu každý filet 10 kapkami naředěného tymiánového oleje, který mám připravený vždy v lahvičce s olivovým olejem (30ml olivového oleje + 30 kapek esence). Na páře většinou bývá hotový za 10 - 15 minut.

Na pesto jsem použila velkou hrst bylinek (petrželka, pažitka, lichořeřišnice, bršlice), kešu oříšky a slunečnicová semínka. Olivový olej a sůl. Citron a citronový EO.

Oříšků a semínek jsem dala 60g a na sucho opražila. Přidala jsem bylinky, lžíci citronové šťávy, 2 kapky citronového EO, sůl, olivový olej 90g a vše rozmixovala nahrubo.

Jako přílohu v červnu volím chřest a nové brambory.



Čokoládová poleva s kardamonem

Miluji čokoládu a to velmi dobrou a kvalitní ideálně! 

Kupuji si v bezobalovém obchodě hořkou čokoládu na váhu a pak z ní dělám polevu, horkou čokoládu nebo strouhám na ozdobu. 

Vyzkoušejte: rozehřejte čokoládu na vodní lázni, přidejte jakoukoli smetanu (ráda dávám kokosovou) - čím víc smetany, tím měkčí poleva - a přidejte půl kapky kardamonu. Pořádně míchejte a poleva je hotová.


Jak udělat půl kapky zde


Zeleninový salát s citrusovým EO

Já absolutně miluji zeleninové saláty. Po zimě už nevydržím a objednávám si zeleninové bedýnky od farmářů, které tedy stojí za to. A jak jaro pokračuje, konečně přichází i salátek a já se nemůžu dočkat až ho zpracuji a pochutnám si na něm. Pokaždé je jiný a to mě baví :)

Dala jsem: 

Červenou čekanku, hlávkový salát, jarní cibulku nať, salátovou okurku, čerstvý koriandr, mozzarellu, čerstvě umletý pepř a sůl...zálivku jsem připravila svou oblíbenou právě k čekance: agáve nebo javorový sirup nebo med, kvalitní plnotučnou hořčici, Tamari sojovou omáčku, olivový olej a 2-5 kapek citrusového EO (citron, pomeranč nebo kombinace obou).

Doporučuji vždy začít na menším množství EO a přidávat postupně podle chuti. Někdy jedna kapka navíc udělá moc intenzivní a ne tolik příjemnou chuť. 

Piškotový dort

Přidejte do svého oblíbeného receptu na piškot 3-5 kapek pomerančového EO namísto strouhané pomerančové kůry.

Chléb s rozmarýnem

Recept na chléb vám přesný nedám, vždy ho dělám od oka. Ale cca tedy dávám 

půl hrnku žitného kvásku, 2 hrnky mouky (dávám různé druhy, jaké zrovna mám), hrnek vody, lžička soli, semínka, kmín nebo bez tohoto a kapku rozmarýnového EO ve lžíci olivového oleje.

Přendám do formy na chlebík a nechám kynout těsně pod okraj, pak peču v předehřáté troubě na 180°C 45-60 minut. 

Krásně voní, skvěle chutná :)

Polévka z červené řepy s tymiánem

K červené řepě se podle mě skvěle hodí tymián.

Polévky jsem si oblíbila vařit v Thermomixu.

2 cibule, 2 větší červené řepy, lžička soli, litr vody, mozzarela, ghí (přepuštěné máslo), pepř, tymiánový EO, umeocet

Cibule si rozsekám v Thermomixu a 3 minuty restuji na lžici ghí. Přidám oloupanou červenou řepu na čtvrtiny, rozsekám, přidám vodu, sůl, pepř a vařím 25 minut. Na závěr kápnu kapku tymiánového EO a na kousky pokrájenou mozzarelu a rozmixuji dohladka. 

Na talíři dochucuji umeoctem.

Vánoční cukroví

Vůně vánočního cukroví, to je něco, co je nenahraditelné.

Právě esenciální oleje řady Plus se fantasticky hodí k vánočnímu cukroví, ať už je to citron nebo rozmarýn, zázvor či skořice. Tady se fantazii meze opravdu nekladou.

Dávám sem tip na tu základní nejjednodušší variantu jak použít citron a pomeranč. Do základního těsta na linecké nebo jiné cukroví, kde je potřeba citronová nebo pomerančová kůra přidejte 1 kapku (klidně i více, tady je to o preferenci chuti a vůně) a zažijte tu pohodu, kdy máte lahvičku vždy po ruce, kápnete kapičku, neřešíte jak dlouho už máte kůru v kuchyni, zda to byl nechemicky ošetřený citron atd. Absolutní čistota, kvalita, chuť a vůně v jedné malé lahvičce, která vydrží dokud ji prostě nespotřebujete :)

Citronová zmrzka

Moje dcerka miluje citronovou zmrzlinu a tak jsem ji doma vyzkoušela.

Neudělala se mi krémová, spíš je vodovější, i přestože jsem použila smetanu. Ale ve formičkách na nanuky sklidila velký úspěch :)

Podle velikosti formiček zvolte množství surovin. EO jsem použila 2 kapky na cca 800ml.

Zakysaná smetana, vymačkaná šťáva ze 2 citronů, vanilkový třtinový cukr nebo agáve sirup a vanilkový prášek, 2 kapky citronového EO.

Vše umixuji dohladka, cukr přidávám postupně podle mého dojmu, přeci jen je to hodně kyselá zmrzka, tak tady cukr přidávám :)

Dám zmrazit a je to. Chutná i mě :)

Esence v kuchyni s Miriam. Všechna práva vyhrazena. 2019
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!